Lupulus Cheese Factory
Het kaas is te koop in de Lupulus Shop in Courtil, naast de kaasfabriek. U kunt het ook vinden in sommige winkels en supermarkten in de regio.
U kunt het ook direct proeven in de Lupulus Resto Bar, bij de borrel of in de vorm van kroketten als voorgerecht.
Korte keten, circulaire economie
Aan het einde van de productie, bij het filteren van het Lupulus bier in de brouwzaal, halen we de overgebleven mout eruit. De zogenaamde draf. Deze draf is rijk voer dat wordt gebruikt voor het voederen van vee.
De plaatselijke boer, Marc Grandjean, mengt het in het rantsoen van zijn koeien. Een deel van de melk die op de boerderij wordt geproduceerd, wordt naar de kaasmakerij in de voormalige Lupulus-brouwerij in Courtil gestuurd om de kaas “Le Grand Lupulus” te maken. De nabijheid van de boerderij tot de brouwerij zorgt voor een constante aanvoer van verse en warme melk. Hierdoor hoeven we deze aan het begin van het kaasproductieproces niet opnieuw te verwarmen. We besparen dus energie en waarderen onze draf opnieuw.
Bovendien wordt de wei die overblijft na de kaasproductie (wat overblijft nadat de wrongel is uitgelekt) naar de vergister op de boerderij van Marc gestuurd om elektriciteit te produceren.
Vandaag is de kaasmakerij uitgebreid met de komst van Sébastien, brouwer, gevolgd door Raphaël. Zij zijn nu verantwoordelijk voor de kaasproductie onder toezicht van Pierre.
Le Grand Lupulus
Le Grand Lupulus is een harde kaas gemaakt van rauwe melk, gepresenteerd in wielen van 4 tot 5 kg en 11 kg. De korst is natuurlijk en krijgt regelmatig zorg tijdens de rijping van minimaal 4 maanden in de kelder bij een temperatuur van 12°C. De rijping kan oplopen tot een jaar voor de grote wielen. De kaas kan worden gegeten als aperitief, in plakken, ....